lom

Osmnáct důvodů proč zásada Pouze Písmo, nebo-li sola Scriptura neplatí.

16. 12. 2011 0:01
Rubrika: Nezařazené

1.- Napsal Pán Ježíš některou z částí Nového zákona, nebo nařídil apoštolům, aby tak učinili?

Pán Ježíš nikdy nenapsal ani řádku/krom psaní do písku/, ani neexistuje žádný záznam o tom, že by nařídil apoštolům, aby tak učinili. Avšak, uložil jim aby učili a kázali. Slíbil jim, že dostanou Ducha svatého a že s nimi bude až do konce světa.    Kdyby bylo čtení bible nezbytným prostředkem spásy, jistě by takové prohlášení učinil.

2.-  Kolik apoštolů napsalo Nový zákon?

Několik apoštolů, jak to sami výslovně vyjádřili, tedy svatý Petr,Pavel, Jakub, Jan, Juda, Matouš Marek a Lukáš. Nikdo další nic nenapsal, pokud je známo.                Kdyby soukromě vykládaná bible měla být Božím zákonem víry, nevěnovali by se kázání, ale psaní.

3.- Založil Kristus církev učící, nebo čtoucí bibli  ?

   Dokonce i protestanské překlady bible výslovně prohlašují, že kristus založil učící Církev, která existovala před tím, než byla napsána kterákoliv z knih Nového Zákona.                                                                                                                Římanům :Víra je tedy ze zvěstování a zvěstování z pověření Kristova.              Matouš : Jděte ke všem národům.......a učte je.                                                 Marek 16, 20. Oni pak vyšli, všude kázali a Pán  s nimi působil a jejich slovo potvrzoval znameními.                                                                                                 Marek : Jděte do celého svšta a kažte evangelium...                                              Tím padá celý základ sola Scriptura.

4.- Byl nějaký rozdíl mezi tím, co uložil Ježíš apoštolům, aby učili, a tím, co je v Novém zákoně ?

   Pán uložil apoštolům, aby učili VŠECHNO, co jim přikázal. A tak  jeho církev nutně musí  učit VŠECKO. Naopak - v bibli se výslovně praví, že bible neopsahuje celé učení našeho Pána. Třeba Jan 20,30.                                                                     Jak by mohli křesťané z druhého století praktikopvat Kristovo náboženství, kdyby byl nepostradatelný soukromý výklad nedostupné a pouze částečné zprávy o Kristově učení ?

5.- Co se stalo s nepsanou pravdou, kterou Pán Ježíš a apoštolové učili ?

  Církev pečlivě uchovala toto mluvené slovo, v dějinách zaznamenané, které se nazývá tradicí. I v protestanských překladech bible se učí, že mnohé křesťanské  pravdy, byly předány mluvenou formou.                                                                   2. Tesalonickým : Nuže tedy bratři, stůjte pevně a držte se toho učení, které jsme vám odevzdali, ať už SLOVEM, nebo dopisem.                                                          2. Timoteovi : A co jsi ode mne SLYŠEL před mnoha svědky, svěř to věrným lidem, kteří budou zas schopni UČIT to jiné.                                                                  Ztohoto důvodu je třeba brát v úvahu nejenom Písmo, ale i další zdroje informací, abychom dostali celé Kristovo učení.  

6.- Mezi kterými roky byla napsána první a poslední kniha Nového zákona ?

  První kniha, Matoušovo evangelium, byla napsána nejméně deset let po nanebevstoupení Páně. Apokalypsayla napsána až po roce 100.                 Představte si, jak by teorie sola Scriptura jevila v době, kdy knihy Nového zákona byly nejenom nedostupné, ale většina z nich nebyla ještě napsána.

7.- Kdy byl Nový zákon sestaven do jedné knihy ?

  Na koncilu v Kartágu v roce 397 po Kristu. Nekatolíci tedy odvodili svůj Nový zákon z katolické Církve.                                                                                                      Před rokem 397, měli pouze někteří křesťané přístup k některé části Nového zákona. Jak by za této situace mohla vyhovovat  zásada "sola Scriptura"?

8.- S jakým dalším problémem se setkali ti, kteří chtéli určit obsah Nového zákona ?

  Než byly inspirované knihy uznány jako takové, bylo napsáno mnoho dalších knih a mnohé byly považovány za inspirované. Z toho důvodu katolická Církev celou otázku důkladně prozkoumala,- bibličtí učenci strávili roky ve Svaté zemi studiem jazyků spisů Nového zákona.                                                                                Podle současné zásady sola Scriptura by vzhledem k výše uvedeným okolnostem prvotní křesťané museli číst všechny problematické knihy a za pomoci vnitřního osvícení usoudit, které byly inspirovány Bohem a které ne.

9.- Kdo nakonec rozhodl, které knihy jsou inspirované a patří proto do Nového zákona ?

  Krátce před rokem 400 všeobecný koncil katolické církve, užil NEOMYLNOU pravomoc, kterou Kristus dal své vlastní božské instituci, rozhodl, které knihy opravdu patří do Nového zákona a které ne.                                                            Buď byla Církev na tomto koncilu neomylná, nebo nebyla.                                    Jestliže byla Církev neomylná, proč tedy není nyní? Jestliže Církev tehdy nebyla neomylná, v tom případě nemá Nový zákon ani cenu papíru, na němž je vytištěn, protože vnitřní důkazy o pravosti a inspirovanosti nejsou průkazné, a z tohoto důvodu nemůže být práce koncilu nyní překontrolována, to je zřejmé z odpovědi na další otázku.                                                              

10.-  Proč je nyní nemožné překontrolovat práci, kterou udělala Církev před rokem 400 po Kr.?

  Původní spisy byly na křehkém materiálu - papyru, jenž měl omezenou trvanlivost. Knihy, o nichž se usoudilo, že jsou inspirované, mniši pečlivě opsali, a ostatní, které byly tehdy odmítnuty, se ponechaly rozpadu, protože o ně nebyl dostatečný zájem.                                                                                                                        Co tedy zbývá nekatolíkům, kromě důvěry, že katolická Církev jednala s Boží inspirací. pokud tehdy ano, proč ne dnes?

11.-Byla by možná teorie sola Scriptura před rokem 1440, tedy před vynálezem knihtisku ?

  Ručně psaná bible byla téměř nedostupná, navíc, z důvodu vzácnosti knih a z dalších příčin byla schopnost číst omezena jenom na malou menšinu. Církev ke sdělování biblického poselství používala umění, divadlo a další prostředky.          Navrhovat princip sola Scriptura v uvedeném období, by očividně bylo nepraktické a nerozumné.

12.-Kdo dělal opisy bible v letech 400 - 1400 ?

Katoličtí mniši, v mnoha případech strávili celý život, aby světu dali osobně napsané opisy Písma, než byl vynalezen knihtisk.                                                                 Přesto je Katolická Církev často obviňována, že se snažila bibli  zničit, kdyby to chtěla udělat, měla na to k dispozici 1500 let.

16.- Kdo dal "reformátorům" právo přejít z jedné víry, jednoho ovčince a jednoho pastýřského programu na tuto zásadu sola Scriptura ?

  Zdá se, že na tuto otázku odpovídá sv. Pavel :"Ale i kdybychom my, nebo sám anděl z nebe přičel hlásat jiné evangelium než to, které jsem vám zvěstoval, budiž proklet!"                                                                                                                 Jestliže se za 300 let rozštěpila jedna třetina křesťanů na 300 sekt, kolik sekt by vytvořily dvě třetiny křesťanů za 1900 let ? /Odpověď je 5700/ 

13.- Když je teď Nový zákon úplný a dostupný, jaký neřešitelný problém zbývá ?

  Nemožnost vysvětlit bibli jako takovou a následná četnost chyb, které jednotlivci ve své teorii sola Scriptura dělají. Proto je noddiskutovatelná skutečnost, že bible musí mít kompetentního vykladače.                                                                          2. Petr : Toho si buďte především vědomi, že žádné proroctví v Písmu nevzniká z vlastního pochopení skutečnosti.                                                                              2.Petr : Mluvil tak /Pavel/ o tom  ve všech svých listech. Některá místa jsou v nich těžko srozumitelná a neučení a neutvrzení lidé je překrucují, jako i ostatní Písmo, k vlastní záhubě.                                                                                                         Také ve Skutcích čteme, jak Etiopský dvořan nerozuměl tomu co četl, než mu to sv. Filip vyložil.                                                                                                             Zásada sola Scriptura, by mohla být obhajována jen za předpokladu, že pro Boha je klam stejně přijatelný jako pravda.

14.- Kdo je oficiální vykladač Písma ?

  Duch svatý, jenž jedná prostřednictvím a v rámci Církve. Bible učí, prostřednictvím koho v církvi přichází oficiální výklad Božího zákona a Božího slova.                       Lukáš  : Kdo slyší vás, slyší mne, a kdo odmítá vás odmítá mne...                        Matouš : A já ti pravím, že ty jsi Petr, a na té skále zbuduji svou Církev a brány pekel ji nepřemohou.                                                                                           Prorok Malachiáš : Vždyť rty kněze střeží poznání, z jeho úst se vyhledévé zákon, neboť on je poslem Hospodina zástupů.                                                              Pokud se tvrdí, že když si každý čte pečlivě a zbožně svoji bibli, povede ho Duch svatý, tvrdí se tím, že každý tento je neomylný. Oproti tomu může papež jenom po důkladných poradách a studiu a s nejvřelejšími modlitbami, vyjímečně a slavnostně udělat neomylné vyhlášení.

15.- Jaké jsou výsledky katolického používání bible ?

  Bez ohledu na to, co si kdo o katolické Církvi myslí, musí každý připustit, že její systém přináší výsledkye způsobu jednoty řádu a jednoty víry.                            Kdyby miliony nekatolíků ze všech národů dosáhly pečlivým a zbožným čtením bible toho, že by měly stejnou víru a dospěly k týmž závěrům, pak by si tato teorie zasluhovala vážné posouzení rozumných, dobře připravených lidí, ale jinak ne.

16.- Proč existuje tolik nekatolických církví ?

  Protože je tolik  různých výkladů bible, a tolik odlišných výkladů bible je proto, že je tolik špatných výkladů, a tolik špatných výkladů je protože systém výkladu je zásadně špatný.  Nemůžete  mít jeden ovčinec, a jednoho pastýře, jednu víru a jeden křest, a přitom povolovat každému muži a každé ženě, aby zkreslovali a převraceli Písmo tak, aby vyhovovalo jejich oblíbené zásadě.

17.- Byla před Lutherem nějaká tištěná bible ?

  Po vynálezu knihtisku, kolem roku 1440, jednou z prvních, ne-li zcela první vytištěnou knihou, bylo  vydání katolické bibla Johanem Gutenbergem. Zásluhou Církve bylo vytištěno 626 výtisků katolické bible nebo jejích částí v zemích, kde její vliv převažoval, než se v roce 1534 objevila Lutherova německá verze. 

 

Podle článku Michaela Semína.   Mnou zkráceno.

Zobrazeno 2191×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio