lom

Varování před Anselmem Grunem

5. 4. 2013 8:36
Rubrika: Nezařazené

http://res.claritatis.cz/zpravy/latinska-amerika/argentina-katolicka-kritika-anselma-gruna-/5617?SSID=6a85ac4402b049838841cd

Argentina: Katolická kritika Anselma Grüna

Ředitel agentury ACI Prensa, Alejandro Bermúdez Rosell, ve svém ústním příspěvku prohlásil, že učení benediktina Anselma Grüna je heretické, protože je v rozporu s učením Církve. Podle Bermudeze Grün redukuje Písmo svaté na „psychoterapeutický manuál“. „P. Grün takto chce nabízet alternativu svépomoci New Age „ řekl Bermudez, „ale ve skutečnosti ji přijímá“. Podle něho Grün ve své interpretaci zbavuje biblické pasáže všeho nadpřirozeného a náboženského a předstírá, že jde pouze o psychologické metafory. 

 

K Bermudezově kritice se připojuje P. Gabino Tabossi, který jako příklad heretického výkladu cituje Grünovo tvrzení, že Abrahamův vztah k Izákovi „je despotický a jeho vztah k Bohu je neurotický“. P. Tabossi obvinil Grüna, že ve svých textech relativizuje katolicismus. 

 

Také arcibiskup La Plata, mons.Héctor Aguer, označil Anselma Grüna za nebezpečného, protože propaguje kulturu New Age. Aguer naznačil, že celá Grünova spiritualita je založena na psychoanalytických teoriích Carla Junga a  má gnostickou povahu.

 

 

 

Vydáno: 26.05.2012 15:16, Zdroj: ACI Prensa

Zobrazeno 2012×

Komentáře

Filipek

Quote @pohodan :"Jestliže pak nějaký duchovní tento směr začne vnášet do víry, tak je to velice nebezpečné, nemyslíte?"
Já si nemyslím, že všechno co učí Jung je špatné. Samozřejmě, některé psychologické jevy jsou posatelné a Jung možná popisuje část pravdy. Moje poselství zní takto: "Vzhledem k tomu, že Jung se kromě psychologie zabýval i SPIRITISMEM, nemá pro křesťana být jeho učení zdrojem citací, ale předmětem zkoumání."
Anselm Grün (možná nevědomě) otvírá cestu Jungovi do duše křesťana. Proto jsem knížku, s láskou křesťanskou, odložil a používám svůj dojem jako negativní příklad.

Podiven

Jung nejung, Grün prakticky ve všech svých knihách dělá z Evangelia, životů svatých i antické mytologie jakési prostředky psychoterapie. (Kdysi jsem ty jeho brožurky čítal - než mne unavily, jsou totiž dost jedno brdo.) Nejkřiklavější to bylo, myslím, v jeho životopise sv. Benedikta. Tam už to fakt překročilo rozumnou mez. Doporučuji tuto knížku jako ukázku Grünova přístupu, nikoli jako životopis světce. Jako životopis kohokoli to totiž stojí za starou belu.

Zobrazit 18 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio