lom

Několik mýtů o křížových výpravách

31. 8. 2016 18:25
Rubrika: Nezařazené

 Profesor Thomas Maden uvádí na pravou míru některé rozšířené mýty o křížových výpravách.

1.mýtus: Křížové výpravy byly nevyprovokované agresivní války proti islámskému světu.

--Tak to je nesprávné, jak jen to může být. Od Mohamedových dob se muslimové snažili dobýt křesťanský svět. A také v tomto směru dokázali pěkný kus práce. Po několika staletích výbojů dobyly muslimské armády celou severní Afriku, Střední východ i Malou Asii a ještě převážnou část Španělska.  Jinými slovy: do konce 11.století se muslimské síly zmocnily dvou třetin křesťanského světa. Palestiny, vlasti Ježíše Krista,-Egypta, kolébky křesťanského mnišství,- Malé Asie, kde sv. Pavel zakládal první křesťanské obce - to nebyla periférie křesťanského světa, to bylo jeho jádro.  A  růst muslimského impéria tím nebyl ještě u konce. Rozšiřovalo se směrem na západ od Cařihradu, jejž nakonec minulo a proniklo do Evropy. Pokud jde o nevyprovokovanou agresi, byla celá na muslimské straně. V jistém okamžiku měl už křesťanský svět na vybranou mezi bránit se a nebo podlehnout islámským výbojům.

 K tomu ještě napíšu, že je dobré si opravdu uvědomit, že v době, kdy muslimové dobyli severní Afriku a Blízký východ, šlo jednoznačně o nejrozvinutější oblast euro- afrického prostoru, možná i světa. Můžeme to však o těchto oblastech říct i dnes? 

 Na odkazu je video, kde je dobře znázorněn postup muslimských vojsk a obsazování dvou třetin křetanského světa.https://www.youtube.com/watch?v=ytbotYNr7BI

Článek, který opisuji vyšel už před 12.lety v ZENITu, našel jsem ho i na internetu a tak se o ostatních mýtech můžete dočíst na následném odkazu, zajímavý je konec článku, kde pan profesor Madden vysvětluje, jak to bylo s omluvou Jana PavlaII. za křížové výpravy.http://konzervativnilisty.cz/index.php/texty/civilisace-a-spolenost/951-jake-byly-ve-skutenosti-kiove-vypravy

 Požehnaný nový školní rok žákům, studentům, učitelům a rodičům přeji.

Zobrazeno 1737×

Komentáře

Papo

Já musím říct, že se mi stávají podoby omluv za "nekřesťanské jednání, tam kde se událo" vlastně líbí.

mia-maru

Já myslím, že rozumní lidé nezpochybňují to, že ty války byly tehdy odůvodněné. Vadí spíše chování některých vojáků, či posádek, které nebylo "už tak křesťanské".

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio