lom

Zakázaný Bůh.

2. 9. 2016 8:07
Rubrika: Nezařazené

Kdyby sundali sutanu a vzdali se kněžství, nemuseli býti popraveni.- Velmi pěkný film o mučednících 20.století o biskupovi, kněžích a seninaristech ze Španělského města Barbastro mučených a zastřelených během občanské války ve Španělsku. Letos v srpnu uplynulo od této události 80 let.

 Jen pár slov k politickému pozadí filmu: Po vypuknutí Španělské občanské války byla Církev ve Španělsku, na území ovládané Republikány tvrdě pronásledována, ne že by před tím nebyla, vždyť už od začátku třicátých let byly plundrovány kostely, některé vyhozeny do vzduchu, byl omezen církevní tisk, zakázány církevní školy, spolky...Ale to vše se znásobilo po roce 1936 za vlády svobodného zednáře Azaňa Caballera,  po vypuknutí občanské války. Republikánská vláda využila situace ke konečnému zůčtování s Církví. Provládní vojsko, doprovázené ozbrojenými tlupami rudých gard,  všude na území kontrolovaném madridskou vládou ničilo kostely, vraždilo duchovní osoby, znásilňovalo ženy včetně jeptišek. Ani děti nebyly kolikrát ušetřeny.  Objetí anarcho-trockistického běsnění se stalo 11 biskupů, to je pětina celkového počtu, 12% řeholních osob a 13% kněží,  tisíce aktivních laiků.

 Ten film je opravdu pěkně udělaný, nemá černobílé vidění světa a  není jen vážný, najdete tam i humor a vlastně i lásku ženy ke knězi. Jsem přesvědčen, že nebudete litovat.

http://www.orol.tv/videos/zakazany-boh/

Zobrazeno 2235×

Komentáře

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio