lom

Co oslavujeme 28. října

28. 10. 2016 21:51
Rubrika: Nezařazené

Výročí čeho se má 28. října oslavovat? Výročí vzniku státu? Český stát vznikl před rokem 950 a den není znám. Stát, ve kterém žijeme a jehož jsme občany – Česká republika, vznikl 1. ledna 1993. Tento den ale nikdo neoslavuje. Žijeme již v několikáté republice po té první a dělí nás od ní nejméně dvě diktatury, jedna z nich také republika.

Oslavuje se tedy výročí vzniku první republiky? Ta selhala a zradila sama sebe, zanikla po pouhých 20 letech své existence, nikdy se nebránila. Proč bychom měli oslavovat její vznik, když to zároveň znamená oslavovat její selhání?

Oslavujeme 28. října získání samostatnosti a nezávislosti českého národa? Pak bychom měli oslavovat 16. říjen 1918, protože právě tehdy nám svým diplomem udělil samostatnost český král Karel I. 28. října jsme žádnou samostatnost nezískali. Už jsme ji měli dva týdny. Získali jsme jen závislost na Francii a dalších spojencích a o 20 let později se ukázalo, jak dopadneme, když se o nás přestanou starat a nechají nás skutečně nezávislé. Ztráta závislosti na velké podunajské říši nás přivedla k děsivým závislostem na nacistické a bolševické říši. Jakou nezávislost bychom tedy oslavovali?

Oslavujeme pád moci královské dynastie Habsburg-Lothringen? Pak oslavujeme vzpouru proti pokrevním potomkům svatého Václava a dalších Přemyslovců, Lucemburků i Jagellonců. Oslavujeme snad tím i to, pod jaké děsivé moci nás tato vzpoura zavedla v dalších desetiletích? Je to od sebe neoddělitelné. Pokud byli tito monarchové tyrani, kým byli ti další, ti ne-monarchové?

Oslavujeme nástup demokracie? Ale kdeže, ta se plně rozvinula již v době monarchie, tu nevymyslela republika. Republika jen zbavila demokracii dozorce nad jejím zneužíváním a otevřela dveře rozkladným zájmovým skupinám, korporacím, stranám a lobby.

Oslavujeme vznik československého národa? Nikdy takový národ neexistoval a dějiny to potvrdily. A tak nám nějak není jasné, co to vlastně onoho 28. října oslavujeme. Tak nadšeně a tvrdohlavě, až nábožensky extaticky. Slováci s námi neoslavují a sudetští Němci už vůbec ne. Jsme jediní ze všech národů tehdejšího Československa, kdo tento den doposud urputně oslavuje.

Oslavujeme tak zaníceně a vytrvale, jako kdyby na tom závisela sama naše národní identita a existence. Jako kdybychom bez 28. října ani nebyli Češi, národ, stát... Proč? 28. říjen již není svátkem ničeho. Stal se rituálem a rituály mají udržovací funkci. To, že jsme 28. října 1918 získali samostatnost či národní nezávislost, že jsme v tento den získali demokracii, že jsme si polepšili republikanismem, že jsme se nějak osvobodili, je zjevnou lží a tu je možno prokázat historickými fakty. Pokud trváme na lži a udržujeme ji při životě rituálními každoročními obřady, pak i celou národní existenci stavíme na lživém mýtu nebo na pouhých citech, které neodpovídají skutečnosti. A s tím jako vlastenci nemůžeme souhlasit.

 Koruna Česká

Zobrazeno 2910×

Komentáře

somniferka

No tady taky žádná sláva, ale ve srovnání s Belgií... to je najednou spousta jednookých.

Zobrazit 29 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio