lom

Co se člověk dozví při ladění varhan

6. 12. 2016 8:07
Rubrika: Nezařazené

Jak se blíží vánoce, stoupá naléhání a proseb o naladění varhan ve větších městech. Ovšem v Rakousku se toto týká i malých měst a vesnic. Práce je hodně, ale když si uši musí odpočinout od soustředění na frekvence tónů,vyslechne i příhody ze života farnosti.

  Městečko Weitersfelden leží asi 15km od českých hranic, v Rakouské části Novohradských hor, kolem jsou kopce kolem 900 mertrů vysoké, je to nádherný kraj. Kostel se mi moc nelíbí, moderně přestavěný, ale varhánky jednomanuálové od varhanáře Breinbauera jsou  pěkné, za pár hodin naladitelné, takže se to dá stihnout odpoledne po práci. Hraje tam na ně sympatický sedmdesátník, profesor biologie Kurt. Jeho manželka mi vypráví, co se ve farnosti nedávno stalo: Před pár týdny, během prezidentské předvolební kampaně, měl v kostele kázání výpomocný duchovní a kázal o tom, že volit kandidáta, který řekl že "kdyby Panna Marie potratila, byl by svět dnes šťastnější", že volit takového kandidáta je pro křesťana nepředstavitelné. Nejmenoval, ale všichni posluchači kázání pochopili, koho tím myslí - Van der Bellena. Pokračoval v kázání proti propotratovým politikům. 

 Za několik dnů byl tento kněz předvolán k představenému a dostal zákaz kázání a sloužení mší až do voleb.

Minulou neděli, v den voleb, tuto farnost navštívil kněz ze sousední farnosti Libenau a při mši pronesl kázání, které začalo vychvalováním papeže Františka a zdůrazňování jeho otevřenosti k jinak než křesťansky smýšlejícím občanům a politikům a kázání končil otevřenou výzvou k volbě Van der Bellena. Mše skončila a farníci šli volit. Tentokrát oproti letním, neplatným volbám v tomto městečku vyhrál Van der Bellen.

Počítám, že kněz nebude nijak pokárán.

Takto mi to vyprávěla  manželka varhaníka Kurta a dodala: Kurt už dávno není z papeže Františka  tak nadšený, im Gegentail -ba naopak.

Ještě nám zbývá naladit mixturu, je v ní mimo kvinty i tercie a ta se mi špatně poslouchá.

Zobrazeno 4153×

Komentáře

vobis

Teda! Že se takovýto paličský článek dostane do denního výběru z blogů, to by se za starého vedení Signálů stát nemohlo.

zasebepp

Německo, Švýcarsko, Rakousko, přesně pro tyhle případy znalo starší právo lokální a generální interdikt.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio