lom

Kousek za Mississippi je městečko Spillvill

1. 5. 2017 7:48
Rubrika: Nezařazené

Z interview Antonína Dvořáka pro New York Herald 19. listopadu 1893

....Když jsem byl letos o prázdninách ve Spillvillu ve státě Iowa, stalo se mi něco dojemného. Jak víte Spillvill byl osídlen Čechy a také všechny farmy v okolí jsou české...... Každé ráno jsem chodil na tichou mši do jejich malého katolického kostela, ale v neděli jsem tam hrál na varhany. Aniž bych si uvědomil, co dělám, začal jsem hrát starou českou církevní píseň, kterou jsem hrával jako chlapec před čtyřiceti lety. Všichni věřící ji zpívali takovým způsobem, že mě to dojalo k slzám. Byla to prostá píseň Bože před tvou velebností, v angličtině asi něco jako Oh Lord, We Kneel Before Thy Sublimity. Po Bohoslužbách za mnou přišli staré ženy a poděkovaly mně za tuto starou drahou melodii...

 Vzpomněl jsem si na tato Dvořákova slova při zhlédnutí tohoto videa: https://www.youtube.com/watch?v=Khi6SLpaGmg V kostele sv. Václava ve Spillvill zpívá sbor jednohlasně nejznámější Dvořákovu Biblickou píseň.

 Před 113 lety Antonín Dvořák zemřel, dnes je výročí.

Zobrazeno 993×

Komentáře

AlešPeřina

Bůh je přítomen v obyčejnosti.

dromedar

To je takový osvědčený návod na (nejen varhanické) "captatio benevolentiae": když chcete, aby se na vás po mši vrhly staré ženy a děkovaly vám, zařaďte na program některý z hitů jejich mládí, na který se v poslední době spíš prášilo.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio