lom

Svět plných zpovědnic

29. 5. 2017 8:07
Rubrika: Nezařazené

Vyprávěl mi jeden známý kněz jak byl v německém Frankfurtu a zašel se podívat do tamější katedrály.  Poněvač je to řeholník, tak byl v sutaně, a jak vstoupil do Dómu, vrhla se k němu jakási, mám dojem, že říkal že filipíňanka. Vrhla se k němu tahala ho za hábit a  prosila ho, zda by ji vyzpovídal, že ho zde vidí jako jediného kněze. Prosila ho anglicky. Anglicky onen kněz umí jen málo ,a tak jí tak nějak sdělil, že zde, v katedrále bude jistě více kněží. Kněží tam sice byli, ale nebylo to na nich poznat, neboť byli v civilu. /Já si myslím, že se za kněžský šat styděli/       A tak ji vyzval, aby zašli do sakristie, že tam jistě nějakého anglicky mluvícího kněze naleznou.

Po důkladném prohledání sakristie, v ní byly nalezeny tři asistenční pastorantky, utábořené zde  nad  hrnky s kafem a také jeden kněz. Onen můj známý řeholník německy umí ,a tak se zeptal frankfurtského kněze, jestli by nemohl anglicky vyzpovídat tu dámu, co se krčí u vchodu do sakristie. "Jo anglicky, tak to umím skvěle", odvětil frankfurtský kněz,"ale  zpovídat moc, ne, víte, zde si spíše potrpíme na generální absoluci. Ale můžu si s tou paní, skrzeva pastorační asistentky, na někdy domluvit schůzku a vyzpovídat ji . No a kdyby chtěla, tak tady Gertruda, jedna z pastasistentek je psycholožka, možná by to stačilo."

Nestačilo, filipínka potřebovala zpověď a to co nejdříve. A tak ji můj známý řeholník řekl, že ji tedy vyzpovídá, ačkoliv anglicky umí jen málo.

V katedrále bylo plno zpovědnic, jen si vybrat, ovšem všechny byly plné.

Ale nebyly to zpovědnice plné kajícníků, byly to zpovědnice plné starých květináčů, kýblů a prostředků na úklid, různých obrazů a jiných věcí. No, někde ji asi můj řeholník nakonec vyzpovídal a andělé se radovali nad tou jednou nalezenou filipínskou ovečkou, více než nad všemi těmi spravedlivými, kteří ke zpovědi nemusí, neboť jim stačí generální absoluce, případně Gertruda.

 Vyprávěla mi jedna známá, co se vdala do Holandska, jak tam chtěla jít ke zpovědi. Tamní kněz z toho sice byl nadšen, ale řekl ji, že už léta nezpovídal a že se tedy nejdřív musí podívat "jak na to"

 Vyprávěla mi jedna slovenská rodina, co se přestěhovala do rakouského Lince, jak tam chtěli jít ke zpovědi a jak kněz, ke kterému chtěli jít, se jich zeptal, jestli snad někoho zabili, nebo co, že jako chtěj ke zpovědi. Ta slovenská rodina, po tomto šoku  nakonec našla cestu do kostelů, kde se slouží latinská mše svatá, takže nakonec dobrý.

 Německo, Holandsko a Rakousko jsou země, kde daleko více uplatňují závěry Druhého Vatikánského koncilu, než je tomu u nás. Netvrdím, že se tam nikde nezpovídá, ale pravda je, že když jsem dělával léta průvodce v jednom klášteře a povídal turistům o nádherných barokních zpovědnicích z dílny Josefa Rafera, tak velmi často, návštěvníci z těchto a dalších západních  zemí, dávali najevo, nebo mi to i přímo řekli, že zpověď je po DVK překonaná věc.

 Ještě bych mohl dát jednu příhodu o poutníkovi, kterého jsem ubytovával, jenž mi tvrdil, že byl před několika lety pokřtěn Tomášem Halíkem a co mi o zpovědi tvrdil, ale to když tak až do komentářů.

 Já jsem tento článek napsal pro připomenutí tohoto článku   https://zasebepp.signaly.cz/1705/svet-prazdnych-zpovednic-je-predsini který je velmi dobré si přečíst, jako svojí zkušenost z blízkosti německy mluvících zemí

Zobrazeno 506734×

Komentáře

psycho-kat

@dromedar Amperijas neznám, měla bych?A je mi líto,že @profil znevažuje moje receptíky na recepíky (jak jsem si teď všimla!) :( :( babička byla znamenitá kuchařka!

JiKu

@dromedar: Do pekla se vzhledem k "maličkým" chodí za jejich pohoršování. A myslím, že @profil žádného z nich touto parafrází nepohoršil. Jediný pohoršený je velbloud.

Zobrazit 57 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio