lom

Jak jsem chtěl bojovat proti komunistům

23. 8. 2018 8:07
Rubrika: Nezařazené

Byl rok 1987, rok, kdy mě dobrý Bůh na přímluvu Panny Marie vytáhl z bahna kanálů a špíny a uzdravil. Doslovně i obrazně.  Možná jednou, až budu mít více odvahy, o té špíně ve sklepech, starých továrních halách a skladech s toluenem, ze kterých jsem byl na rozdíl od většiny svých tehdejších "spolukanálníků"  zachráněn, možná jednou o tom napíšu víc. Už jen pro vzpomínku na ty, kteří tam zůstali.

 Tedy, v tom roce 87 jsem byl znovu nalezený křesťan, který miloval Pána Ježíše, Církev, a vše co k tomu patřilo, a to byla i touhu po svobodě. A proto jsem chtěl něco dělat proti komunistickému režimu. Chodil jsem na různé zakázané demonstrace a na jedné z nich jsem se seznámíl se studentkou Dinou a její sestrou Marikou. Také oni se  nedávno obrátily a proto jsme si dosti rozuměli.

 Jejich švagr se jmenoval Stanislav Novotný a já se od nich dozvěděl, že tento Stanislav, právník, který v té době nesměl a ani nechtěl dělat svou práci, tak že on chce společně z dalšími lidmi z okruhu Charty 77 založit první politickou stranu, která nebude v Národní frontě /V národní frontě, byly za komunismu strana Lidová a Socialistická, které měly vyvolávat dojem, že  v Československu existuje politický pluarismus, ve skutečnosti, dělaly jen Tabakího KSČ/ 

A protože ta strana, kterou Stanislav Novotný, s Rudolfem Batěkem chtěli založit, navzdory perzekucím, které jim od státní moci za to hrozily, tak tedy protože to měla být strana křesťanskoá, chtěl jsem u toho být. 

 Jel jsem za Stanislavem Novotným do jeho bytu v Dejvicích. Dina, kamarádka z demonstrací mě u něj ohlásila a já se  v jeho  bytě potkal nejen s ním, ale i s člověkem, který byl právě na odchodu,   stačili jsme se ale představit. Michal Semín se jmenoval, a já tenkrát netušil, že tak za 20 let se s tímto člověkem budu potkávat z trochu jiných důvodů.

 Řekl jsem v tom dejvickým bytě Stanislavu Novotnému, že bych jim chtěl pomáhat, ale nevím jak. "Co umíš, nebo jaké máš možnosti?" se mě zeptal. A co jsem uměl? Před několika lety po velkém průšvihu vyhozený student kytary, v té době pracující ve varhanářské firmě, vlastně nic.  "Ve varhanářské firmě? Na Smíchově? V Mozartově ulici?" se mě zeptal a já byl udiven, že tu malinkou firmu zná. " A máte tam  truhlárnu ?" se mě zeptal. 

 A tak můj boj proti komunismu začal tím, že jsem Stanislavu Novotnému dělal v truhlárně pelestě do novomanželské postele.

 Víc jsem nemohl dělat nic, dohodli jsme se, že bych svou několika letou temnou  minulostí mohl celé hnutí zkompromitovat.

 Stanislav Novotný pak založil HOS, což bylo Hnutí za občanskou společnost, ze kterého potom vznikla první svobodná politická strana KDS, ještě v komunismu.

 Stanislav Novotný,  se po pádu komunismu stal prvním policejním prezidentem a já byl rád, neboť jsem ho poznal /v době po vyrobení postele/ jako neuvěřitelně vzdělaného, velmi čestného a statečného člověka

 Stanislav Novotný založil také Křesťanskou akademii a byl její dlouholetým prezidentem.

 Na Stanislava Novotného byl v roce 1992 spáchán pokus o atentát

 Stanislav Novotný  založil  Ústav pro studium totalitních režimů

 Stanislav Novotný byl v roce 2014  na Ukrajině, viděl zblízka Majdan a má zcela jiný pohled na tuto událost, než se prezentuje ve velkých mediích.

 Stanislav Novotný dnes není moc v kursu hlavních medií, vlastně vůbec, velmi doporučuji poslechnout si s ním rozhovor pro tvNoe, který byl vyřazen z archivu.  

 https://gloria.tv/video/9ZecMWw4mnC71PxywPpcWASVn

 

Zobrazeno 3280×

Komentáře

VladaK

Skvělý rozhovor. Moc děkuji za odkaz.

VladaK

Stanislav Novotný zmiňuje Petra Piťhu. Odkaz na jeho kázání:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=766&v=vBiyz38PSdQ



Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio