lom

co řeklo to děvče pamětníkovi studentské demonstrace 17.listopadu

15. 11. 2019 7:07
Rubrika: Nezařazené

Téměř před třiceti lety, několik dní po 17. listopadu, kdy bylo jasné, že starý komunismus padne, jsem říkal svému kamarádovi: "Václave, je ti jasné, že až budeme starý páprdové, budeme jezdit po školách a vyprávět o tom, jak jsme byli 17. listopadu zmlácený?" Dělali jsme si z toho prču, neboť jsme byli zvyklí, jak k nám na komunistické školy chodili pamětníci různých bolševických stávek, povstání, znárodňování, zásahům proti narušitelům, nebo třeba jak rušili dezinformační rádia - /tenkrát se říkalo štvavé vysílačky/,  a tak podobně a vyprávěli...a  nám to připadalo srandovní, že třeba jednou budeme jako oni začínat slovy: "No ono není dohromady o čem povídat...."

 Nevím jak můj kamarád Václav, ale mě to dostihlo 30 let poté. Jezdím teď po jihočeských  školách a vyprávím . Vyprávím, co si pamatuji o životě za socialismu, o organizacích, které i v té době dokázali být svobodné, jako třeba podzemní skautské oddíly, o zakázaných protikomunistických demonstracích a samozřejmě i o demonstraci  v pátek 17. listopadu 1989. 

 To vyprávění trvá asi hodinu a druhou hodinu se pak mluví o současné politické situaci. A já jsem rád, že děti i učitelé brzy poznají, že nejsem žádný tzv. sluníčkář, když řeknu, že jsme se tenkrát nechali mlátit a nechali máčet ledovou vodou z vodních děl, nechali vyhazovat ze škol, mimo jiné proto, že jsme chtěli svobodné volby. Dnešní uzurpátoři památky 17.listopadu naopak protestují proti výsledkům svobodných voleb. Během povídání přijde řeč na různé věci, ale já vlastně všechno toto píšu proto, že mě zaujala slova jedné dívky z deváté třídy Zš malého města na českokrumlovsku. Řekla asi toto: "My tady u nás na venkově, myslím máme zdravější hlavy než lidé ve velkých městech. My tady známe své sousedy, musíme je znát, my si nemůžeme si vybrat s kým se budeme znát, protože s nimi tu zkrátka žijeme. A ty své sousedy  známe i s jejich názory. A ty názory jsou nejrůznější. Má máma hraje ochotnické divadlo s protitemelínskou aktivistkou, táta je v dobrovolných hasičích s komunistou, zelinář je volič Babiše, autoopravář volič Pirátů. A tak tu všichni dohromady musíme žít, řešit společné problémy, znát se a mít se tak nějak rádi. Ale lidi třeba  v Praze, často neznají své sousedy, nepotřebují je znát, vyberou si z miliónu lidí ty, kteří jsou jim názorově blízcí. Málokdy poznají člověka se cela jinými názory , a pak jim připadá, že přece všichni, mají názor stejný jako oni a jak pak ten Babiš mohl tedy vyhrát? Diví se:" To řeklo to asi patnáctileté dítě z jedné skoro venkovské školy.

 Ale to bych chtěl vědět, co nyní dělá můj kamarád Václav co jsem mu byl několik měsíců před Listopadem za kmotra. Byli jsme tenkrát na té Národní mezi posledními.

 

 

Zobrazeno 1412×

Komentáře

dromedar

"Dnešní uzurpátoři památky 17.listopadu naopak protestují proti výsledkům svobodných voleb."

To prostě není pravda. To, že někdo vyhraje volby, neznamená, že si do příštích voleb může dělat co chce, nebo cokoli mu je ochotný tolerovat jeho elektorát. "Dnešní uzurpátoři památky 17. listopadu" protestují za demokratickou politickou kulturu, resp. proti politické nekultuře.

Lukáš Hala

"Dnešní uzurpátoři památky 17.listopadu naopak protestují proti výsledkům svobodných voleb."

Ani já s tímto nesmyslným tvrzením nesouhlasím. Dneska opravdu nejedu do Prahy na Letnou protestovat proti výsledkům svobodných voleb. Jedu tam kvůli tomu, že premiér naší země je v neakceptovatelném střetu zájmů, zneužívá svého postavení ve svůj prospěch a místo toho, aby se k tomu zodpovědně postavil jako chlap, tak se tváří jako světec a spasitel ČR.
Dále protestuju proti tomu, aby prezident premiérovi kryl záda tím, že mu slíbí abolici v případě obnovení trestního stíhání. Těch důvodů proč se dnes sejít a dát najevo, že některé skutky (zvláště ty za hranicí zákona) do demokracie prostě nepatří, je víc než dost.

maxmilianrex

Tedy protestujete proti výsledku svobodných voleb. Například, když prezident Havel uděloval abolice svým kamarádce Vlastě Chadimové, tak přesto byl parlamentem svobodně zvolený. Přestože podle mnohých bylo mnoho Havlových skutků nepřijatelných, přesto byl demokraticky zvolený. A ještě otázka na vás, jezdíte protestovat proti povolení zabíjet nenarozené děti na Pochody Pro život? Nebo vám připadá důležitější než zabíjení pro barvu pleti, či věk to, že jsme neuspěli ve svobodných volbách.

Lukáš Hala

Co mají do háje svobodné volby společného s tím, že premiér porušuje zákony a president ústavu? V mnoha jiných zemích by tito lidé museli odstoupit. Ale u nás se tváří, jakoby nic...
Souhlasíte tedy s tvrzením, že kdo byl jednou zvolen, může si dělat co chce?

Lukáš Hala

Navíc srovnáváte nesrovnatelné. Babiš je premiér, který abolice též podepisuje. To by ji tedy podepsal sám sobě? Absurdní.

Srovnávat Havla se Zemanem snad ani nejde...

A co mají s tímto tématem společného potraty už mi hlava vůbec nebere.

maxmilianrex

Srovnávat Havla se Zemanem jistě nejde pro křesťana, neboť oba jsou to lidé stvořeni k obrazu Božímu a já soudit lidi nehodlám. Soudím jejich skutky a ty jsou co se týče vámi zmíněné aboluce stejné. Co se týče potratů, ptal jsem se proto, že nechápu lidi, lidé, kteří jsou ochotni protestovat proti lecčemus, třeba i špatnému, ale jistě nesrovnatelně méně zlému, než povolení beztrestně zavraždit někoho jen proto, že má jinou barvu kůže, nebo je jiného vyznání, nebo že nedosáhl určitého věku. Tak jsem chtěl zkrátka vědět, zda jste ochoten také demonstrovat proti porušování základního lidského práva, práva na život. Snad vám to tedy už hlava vezme a odpovíte.

Filipek

Je to príma článek. Žádný Intelektuální žblebty, ale pěkné svědectví o tom, jak to vidí lidé mimo hlavní město. Počítám, že V. Malý má zřejmě nějakou skrytou agendu, když podobné aktivity u politiků kritizuje.

suposlav

Tak oni pánové prezidenti Klaus a Zeman razí tezi demokracie, kdy občané vhodí lístek a pak už jen drží hubu a krok a nechávají zvolené "dělat svou práci". Nicméně si myslím, že ten rozměr občanské společnosti, ať už se týká upozorňování na problémy současného premiéra nebo aktivní v podpoře práva na život (v současnosti hlavně u eutanazie) je taky důležitý a dává zpětnou vazbu. Buďme rádi, že milion chvilek u nás nefunguje podobně jako to dnes vidíme v Katalánsku a v Chile a buďme rádi, že vláda do demonstrantů nestřílí ostrýma jako ve Venezuele či Nikaraguy.

maxmilianrex

Díval jsem se na demonstraci a neviděl ani jeden transpoarent poukazující na zvrhlost zákona o eutanasii, nebo o zdaleka největším problmu jaký Babiš má a to je vlastnictví reprodučních klinik. Ptal jsem se katolíků co znám a co šli na Letnou, jestli nechtějí upozornit právě na tyto problémy, ale báli se nějak vybočit z davu a mít svou vlastní hlavu.

maxmilianrex

V každém případě jsem rád, že se můžu taky někdy vyjímečně ztotožnit se slovy Babiše:je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekvuje a nenapadá“. „A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby, kde si můžeme svobodně zvolit své zástupce,“ Tedy je dobře, že letenské demonstranty nikdo nebije obušky, nestříká ledovou vodou z kanálů, nezatýká, nevyhazuje ze škol. Naopak, demonstranti mají zametenou cestičku, s mnoha výhodami. I tu klobásku a pivo si při svých protestech mohli dát. Mrzí mě však, že novodobé uliční výbory zase chtějí rozhodovat, kdo smí dávat kytičku k památníku 17.listopadu a kdo ne. Například Václavu Klausovi mladšímu, který jediný z dnešních politiků, byl tenkrát mezi studenty bylo dnes novokomunistickými bojůvkami v tomto bráněno.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio