lom

Výzva k svatému přijímání v kleče

30. 12. 2012 8:07
Rubrika: Nezařazené

     

Výzva k svatému Přijímání vkleče

Stařec u příjímání

Drazí v Kristu a Panně Marii,

„Venite, adoremus Dominum. Pojďte, klanějme se Pánu.“ Těmito slovy nás latinský chorál vybízí, abychom poklekli před Bohem, který se kvůli nám stal člověkem – abychom poklekli spolu s Matkou Boží Pannou Marií a svatým Josefem, s betlémskými pastýři a Třemi králi a s nesčetným zástupem křesťanů v dějinách katolické Církve. Ti všichni v pokorném, bezmocném Dítěti poznali všemohoucího Boha, který se z nekonečného milosrdenství pro naši spásu stal člověkem.

Celý Advent není o ničem jiném, než abychom se znovu očistili a více se stali pokornými, abychom byli schopni se Bohu opravdu poklonit tělem i duší.

My se nemůžeme klanět Ježíškovi v betlémských jesličkách, protože nás od události Narození dělí dva tisíce let a tři tisíce kilometrů, ale tím horlivěji se můžeme klanět Bohu v Eucharistii. Zde Bůh projevuje ještě více pokory, neboť nevidíme ani roztomilé Dítě, ale jen kousek chleba nebo spíše oplatky.

Dnešní krize víry je do značné míry způsobena tím, že lidé a zvláště mladí jsou povyšováni a Bůh je snižován. Odstranění mřížek a klekátek z kostelů se ukázalo jako osudová chyba.

Nejvyšší církevní autority proto bijí na poplach a volají po svatém Přijímání vkleče a do úst. Pro informaci přikládám zprávu o rozhodnutí Svatého Otce podávat Tělo Páně klečícím do úst a vyjádření kardinála prefekta Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, že celá Církev má přijímat svátostného Krista vkleče a do úst.

Každého tedy vroucně prosím, pokud mu to zdravotní stav dovolí a pokud tak již nečiní, aby v této adventní a vánoční době začal přijímat Tělo Páně na kolenou. Někdy nebude snadné lišit se od ostatních a být středem pozornosti, ovšem jako křesťané máme být vyznavači. Není pravda, že záleží pouze na vnitřním postoji.

K pokornému klanění před Bohem, který se pro nás stal člověkem, Vám ze srdce žehná

P. Filip M. Ant. Stajner

Rozhodnutí papeže vrátit se k přirozenému projevu zbožnosti bylo v tisku oznámeno následovně: „Australská média publikovala přání Svatého otce, aby všichni, kdo chtějí od něho přijímat svaté přijímání, učinili tak na kolenou a do úst. Médiím to sdělil mluvčí SDM P. Mark Podesta. Řekl, že Svatý Otec si přeje, aby se svaté přijímání přijímalo do úst. Přijímání na ruku a vestoje vede k poklesu potřebné úcty.“

(Podle http://wdtprs.com/blog/2008/07/the-australian-latin-and-communion-kneeling-for-wyd-papal-mass/)

Lima, Peru, 28. července 2011 / 01:56 (CNA): „Kardinál Antonio Canizares Llovera nedávno doporučil, aby katolíci přijímali svaté Přijímání do úst a vkleče. ‚Máme prostě vědět, že jsme před samotným Bohem a že On k nám přišel a my si to nezasluhujeme,‘ řekl prefekt vatikánské Kongregace pro bohoslužbu a svátosti v rozhovoru s CNA během své návštěvy v Limě v Peru. Kardinálovy poznámky byly odpovědí na otázku, zda mají katolíci přijímat svaté Přijímání na ruku, nebo do úst. Doporučil, aby katolíci ‚přijímali svaté Přijímání do úst a vkleče‘. ‚Přijímat svaté Přijímání tímto způsobem,‘ pokračoval kardinál, ‚je známkou klanění, které je potřeba obnovit.‘ ‚Myslím, že celá Církev potřebuje přijímat svaté Přijímání vkleče.‘ ‚Ve skutečnosti,‘ dodal, ‚pokud někdo přijímá vestoje, měl by předtím pokleknout nebo se hluboce uklonit, což se neděje.‘ ‚Pokud trivializujeme svaté Přijímání, trivializujeme všechno, ale my se nemůžeme připravit o tak důležitý okamžik, jakým je přijetí svatého Přijímání a uznání skutečné přítomnosti Krista.“

(http://wdtprs.com/blog/2011/07/card-canizares-the-entire-church-should-receive-communion-kneeling-fr-z-rants/ Český text byl též zveřejněn českou sekcí Rádia Vatikán.)

 

P. Filip M. Ant. Stajner, v Poděbradech, 5. prosince 2012

Zobrazeno 3085×

Komentáře

Filipek

babčo, tou charakteristikou (slušný, přátelský) mi připomínáš prázdné volební slogany našich kandidátů na nejvyšší státní úřad :) Kněz by měl být především v úzkém vztahu s Bohem a mužem modlitby. Jak jste prožili vánoce?

StandaPioToman

Začal jsem přijímat zásadně v kleče. Pan farář Martiš (kostel sv Jana Nepomuckého, Plzeň), dokonce podává Tělo Páně klečícím před boční kaplí se svatostánkem. Za to mu jsem vděčný. Fronta jak za komunistů na banány, se mi protiví. Zrovna tak přijímání na ruku - když to vidím, zakrývám si zrak.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio