lom

koncert bez potlesku

19. 8. 2016 14:04
Rubrika: Nezařazené

Odvykl jsem si poslední léta chodit na koncerty do kostelů. Ačkoliv, když jsem se kdysi hudbou živil, sám jsem kostely využíval, ovšem už tenkrát mi bylo tak nějak stydno. Ale chci psát o nečekaně krásném zážitku a ten musím uvést slovy těmi, že zkrátka  když vidím plakát na koncert v kostele, tak obvykle ani nečtu, kdo účinkuje a co je na programu, protože znám současnou praxi kostelních koncertů, kdy účinkující stojí buď na stupních oltáře, nebo v kněžišti, nebo v místech, kde stávala mřížka. A já když jdu do kostela, chci vidět na oltář, na svatostánek.

 A to se mi právě nedávno stalo. Ocitl jsem se v jednom kostele, v kterém měl být za chvíli koncert, což jsem poznal před vchodem, kde se hromadili zpěváci a muzikanti, řekl jsem si, že až se začnou hrnout "na značky", dopředu do kostela, tak odejdu. Jenomže se kolem mě nikdo nehrnul a já jsem do své roztržité a povrchní modlitby slyšel, jak zpěváci stoupají po schodech na kruchtu, nevěřícně jsem pootočil hlavu a spatřil jakéhosi anděla roznášet  po kostelních lavicích program. Jenomže to nebyl  anděl a nebyl to program. Byla to krásná dívka a místo programu jsem dostal letáček s názvem -Salve Regina - mariánská hudba-. No jednotlivá díla tam byla napsána,  ale napíšu jak to byla napsáno.

  Pozdravení Královny nebeské-----------A. Salieri - Salve Regina

Neposkvrněné početí Panny Marie -------Ola Gjeilo - Toa Pulchra es, Maria

Zvěstování---------------------------------Heinrich Schutz -  Sei gegrusset Maria

Navštívení Panny Marie--------------------J.S. Bach -  varhaní fuga Magnificat 

Narození Páně------------------------------Tomas Luis de Victoria - O magnum mysterium

A tak dále a tak dále, vždy téma k rozjímání, a pak až autor a dílo. Od Mariánského pozdravení, přes život Panny Marie a jejího Syna, přes Foersterovo Stabat Mater, přes nanebevzetí Panny Marie až po Rachmaninovo Bogorodice Děvo. Na konci letáčku účinkující a pod tím zvýrazněný nápis:

PROSÍME VÁŽENÉ ÚČASTNÍKY, ABY SE NA KONCI KONCERTU PRO ZACHOVÁNÍ DÚSTOJNOSTI CHRÁMU   PÁNĚ ZDRŽELI POTLESKU

Zůstal jsem v tom kostele a prožil jsem nádherné chvíle v modlitbě, s pohledem upřeným na Pána, za zvuků andělské hudby. Na konci, když se jinde tleská, zde bylo ticho a já šáhnul do lavice a vytáhl kancionál, nalistoval Tebe Bože chválíme a v duchu si to zpíval, a koukám, že pán přede mnou v lavici dělá totéž, po jiných lidech jsem se radši už nedíval, bylo by to moc neuvěřitelné.

 Bohu patří dík, že nám dal krásu hudby, hudební zákony, že dal génia skladatelům. A dirigentovi P. Leonhardovi Amselgruberovi a zpěvákům a muzikantům ze sboru a orchestru katolické mládeže,že Bůh nadělil nadání a píli. Jenom Bohu patří chvála a sláva, ale já děkuji i všem vyjmenovaným.

Koncert pořádalo FSSPX

Zobrazeno 3029×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Pěkné, důstojné a smysluplné. Díky.

Kudy

Odvážné, ale o to víc inspirativní. Děkuji

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio