lom

Jak soudruzi poslouchali

8. 11. 2017 8:07
Rubrika: Nezařazené

Předminulou neděli jsme v tradiční liturgii slavili Slavnost Krista Krále. Mám starou vzpomínku na tuto slavnost.     V době, kdy většina čtenářů tohoto článku ještě nežila, v roce 1988, se dodělával přesunutý gotický kostel v Mostě. Kostel, který byl jedinečnou metodou posunut o více jak osmset  metrů dál, kvůli těžbě uhlí.

Komunistický režim tuto velmi složitou a mnohaletou operaci pěkně využil k své propagaci, "ať svět vidí, jak se tu staráme o kostely". Přesun kostela je dnes zapsán v Guinesově knize rekordů. Kostel měl pak sloužit né jako kostel, ale jako muzeum.

V kostele jsou dvoje varhany a já jsem ty malé, chórové varhany těsně před slavnostním otevřením kostela ladil. Po kostele,  se procházeli krajští komunističtí papaláši a dělali tam takový hluk, že se ladilo hrozně špatně, až jsem chytil nerva a zařval jsem na celý kostel: TICHO!!!! Kostel ztichnul, kolega, u klávesnice zblednul, restaurátoři, co dělali dole ztrnuli  a soudruzi tajemníci,- ti začli kupodivu šeptat a vydali se za mnou na boční emporu potichu našlapujíc a jejich pšššš, když pod nimi zavrzaly schody se neslo kostelem. "Nemohl byste nám něco zahrát" pokorně poprosili, když přišli k varhánkům a já  špinavý vykouknul z nitra varhan. Zahrál jsem jim a zahrál na plno, na ty nedoladěné varhany, zahrál jsem jim: Kristus vítězí, Kristus kraluje, Kristus vládne všem. Velmi si tu melodii pochvalovali a těšili se jak za několik dní při otevření kostela budou přestřihávat pásku a možná si tu melodii budou pobrukovat. Večer mi jeden restaurátor povidá: "Ty vole tys jim zahrál znělku Hlasu Ameriky a vono se jim to líbilo" No je to znělka jiného radia, ale směr měl správný. To bylo na konci listopadu 1988, , za rok se už komouši pakovali.

  A ještě podobná vzpomínka. Když v roce 2009 tehdejší ministr zahraničí Schwarzenberg, hostil na zámku Hluboká kolegy ministry zahraničí EU, tak jejich manželky si udělaly výlet do Vyššebrodského kláštera a já byl požádán, abych tam zahrál. První co mě napadlo bylo Christus vincit. 

 Už aby se ti soudruzi pakovali

 

https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/partnery-ministru-klaster-ohromil20090328.html

A kdyby někoho zajímalo, jak je to s termínem na Slavnost Krista Krále před a po koncilu, tak ještě jeden odkaz:   http://www.ikatolici.cz/kristus-kral-v-novus-ordo-odsunuty/

  

Zobrazeno 1043×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio